Verder met de Vesting Muiden

Cultuurhistorie combineren met natuurwaarden

In 2016 is de samenwerking gestart tussen Regio Gooi en Vechtstreek, gemeente Gooise Meren, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat om gezamenlijk het cultuurhistorisch landschap rondom Muiden te herstellen met het programma ‘Verder met de Vesting Muiden’.

Opdrachtgever
  • Gemeente Gooise Meren
Periode
  • 2018 – heden
Locatie
  • Muiden, Nederland
Impact
  • De identiteit van Muiden als vestingstad meer zichtbaar en beleefbaar maken door historische waarden terug te brengen met een aantrekkelijk vestingpark.

Het veranderende landschap als gevolg van de verlegging van de A1 biedt de mogelijkheid om een groot deel van de historische waarden van het landschap terug te brengen en zo de identiteit van Muiden als vestingstad meer zichtbaar en tastbaar te maken, voor inwoners en bezoekers. Denk aan herstel de vestingwallen en grachten in combinatie met een open, groen en toegankelijk landschap van de schootsvelden. Met de inpassing van parkeervoorzieningen voor toeristen wordt de leefbaarheid en bereikbaarheid van de vestingstad zelf verbeterd.

Ook het herstel en herbestemmen van de vestinggebouwen en het aanleggen van wandelpaden over de vestingwallen dragen bij aan de beleving van Muiden als vestingstad. Op ecologisch gebied gaat er veel aandacht uit naar het inrichten en duurzaam beheer van de singelgracht met vissenbossen en natuurvriendelijke oevers en wordt met de Waterlandtak een veilige verbinding gemaakt van en naar het IJmeer, de Vecht en het Naardermeer.

Ernest Pelders coördineert dit gebiedsprogramma vanuit de gemeente Gooise Meren en is eerste aanspreekpunt voor het gemeentebestuur en het bestuurlijk Platform Gooi en Vechtstreek. Met een compact team van projectleiders worden 14 deelprojecten in de periode 2020-2024 gerealiseerd.

Het verleden gaat weer leven met eigentijds gebruik

Ernest