Maximapark, Utrecht Leidsche Rijn

Uniek park wordt ontwikkeld met liefde en geduld

Midden in Leidsche Rijn, verrijst het eigentijdse, door West8 met zwier ontworpen Máximapark van 300 ha. Het park ontpopte zich al snel tot het kloppend hart van Leidsche Rijn. Dat is te danken aan het identiteitsvolle, flexibele ontwerp in combinatie met de betrokkenheid van de Vrienden van het Máximapark.

Voor de ontwikkeling van het Maximapark is nadrukkelijk gekozen voor de dialoog met alle betrokkenen. Een interactief planproces heeft veel commitment opgeleverd en goede ideeën. Intensieve communicatie gedurende het planproces en uitvoering heeft tot veel waardering geleid.

Ernest gaf strategisch advies en was verantwoordelijk voor de planbegeleiding en besluitvorming. In zijn aanpak is onderscheid gemaakt tussen daadkracht op de korte termijn en flexibiliteit op de lange termijn. In samenwerking met alle stakeholders is een interactief planproces gestart voor elk concreet deelproject.

Het mobiliseren van betrokkenheid in de concrete deelopgaven heeft een enorme impuls gegeven in de ontwikkeling en besluitvorming van dit park voor de lange termijn. Met het verzorgen van financiële-  en procedurele ruimte konden binnen deelprojecten concrete politieke successen gevierd worden.

Het park heeft inmiddels de belangrijkste hoofdonderdelen gerealiseerd. Naast alle geboden faciliteiten neemt het dagelijks gebruik en de programmering exponentieel toe. Inmiddels ontwikkelt dit park zich steeds verder en is de eerste heuse publiek-maatschappelijke parkorganisatie opgericht. Ernest is nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van dit park.

Maximapark, Utrecht Leidsche Rijn

Opdrachtgevers: Projectbureau Leidsche Rijn, gemeente Utrecht

Locatie: Utrecht Leidsche Rijn

Periode: 2005-2009

Impact: Een goed ontwerp krijgt impact met een succesvol besluit

Quote Ernest: ‘Uniek park wordt ontwikkeld met liefde en geduld’

Beelden: Johan de Boer en Ramon van Rijn