Heel Zeist Telt Mee
Gemeente Zeist zocht naar nieuwe manieren om inwoners te betrekken bij het thema biodiversiteit. Wereldnatuurfonds en waarneming.nl wilden graag samen een bioblitz organiseren.
Deze doelen kwamen zo mooi overeen, dat OAK consultants voorstelde om samen te werken. Na een startoverleg besloten de partijen om campagne Heel Zeist Telt Mee op te starten.
Betrokken partijen
Periode
- April – Juli 2024
Locatie
- Gemeente Zeist
Impact
- 500 mensen geactiveerd om te helpen met het monitoren van de biodiversiteit in gemeente Zeist
- 7.400 waarnemingen van wilde planten en dieren ingevoerd via ObsIdentify en Waarneming.nl
- 1.400 verschillende wilde plant- en diersoorten ontdekt
- Mensen met andere ogen naar de natuur dichtbij laten kijken en zich laten verwonderen over alles wat er in hun directe omgeving leeft
Samen met bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist organiseerden we een feestelijke kick-off event, waar meester (ver)teller Luc Hoogenstein ons onderdompelde in zijn stadstuin met meer dan 2.000 soorten. Hij inspireerde mensen om zelf ook die maand te speuren naar wilde planten en dieren.
Via pers, (social) media en de kanalen van alle partners riepen we inwoners op om met ObsIdentify op soortenjacht te gaan. Daarnaast organiseerden we televents met experts op verschillende plekken in de gemeente – van schooltuin tot rivierengebied.
Al met al trokken 500 inwoners erop uit om onderzoek te doen naar de biodiversiteit in de eigen gemeente. Deze natuurtellers voerden ruim 7.400 waarnemingen in en ontdekten bijna 1.400 verschillend plant- en diersoorten.
Begin juli presenteerden we tijdens het slotevent de resultaten van Heel Zeist Telt Meen en zetten we de toptellers in het zonnetje.
De waarnemingen van de inwoners zijn verwerkt in een rapport dat is aangeboden aan de wethouder. Alle waarnemingen zijn gevalideerd en daarna toegevoegd aan de Nationale Databank Flora en Fauna.
“'Een bioblitz is een geweldig middel om mensen te betrekken bij de natuur. Ze duiken in de rol van onderzoeker, en leren met andere ogen kijken naar hun eigen buurt, tuin of een natuurgebied dichtbij.'”
Daan
