Ecozone Pampus Almere

De ecologische verbindingszonde Pampus

In Almere speelt de verbinding tussen natuur en stad een belangrijke rol. De stad groeit verder, inclusief een groot nieuw te ontwikkelen stadsdeel Almere Pampus. Om de verstedelijkingsdruk en klimaatverandering tegenwicht te bieden, is het belangrijk dat de grote natuurkernen goed op elkaar aangesloten zijn met sterke en goed functionerende ecologische verbindingszones.

Opdrachtgever(s)
Periode
  • juni 2022- februari 2023
Locatie
  • Almere Pampus
Impact
  • Heldere kaders voor het versterken van de ecologische verbindingszone Pampus, van Kromslootpark naar de Lepelaarsplassen in Almere

De focus van dit project ligt op een van de vier essentiƫle verbindingen in Almere: de ecologische verbindingszone Pampus, die het Kromslootpark met de Lepelaarplassen verbindt. Het doel is om deze verbindingszone dusdanig te versterken zodat deze beter bestand zal zijn tegen de woningbouwopgave van Almere Pampus. Kenmerkende soorten als de otter en de ree moeten veiliger kunnen migreren en prettiger kunnen verblijven. De ecologische verbindingszone wordt ook duidelijker zichtbaar en beleefbaar voor omwonenden en bezoekers.

OAK heeft de eerste fase en verkenning begeleid om gezamenlijk met de terrein beherende organisaties en andere grondeigenaren tot een gedeelde ambitie, plan van aanpak en eisenpakket te komen. Het resultaat: een serieuze ecologische verbindingszone van minimaal 100 meter breed, met voedsel, verblijfs- en schuilplekken voor o.a. de ree, de waterspitsmuis, de blauwborst en de otter.

Het resultaat: een serieuze ecologische verbindingszone van minimaal 100 meter breed, met voedsel, verblijfs- en schuilplekken voor o.a. de ree, de waterspitsmuis, de blauwborst en de otter. Dit vraagt om een doorlopende blauwe waterverbinding met natuurvriendelijke oevers. Uiteindelijk levert dit voor de natuur interessante land-waterovergangen op en een gevarieerde en passende biotoop. Met kleine bosschages, hoger geleden ruigtevelden en plas-dras rietzones.

Ook kan het nieuwe stadsdeel ingericht worden als een toevoeging op de aangelegen deltanatuur van Nationaal Park Nieuw Land: de Pampus biotoop. Een waterrijk halfopen landschap, bestaande uit waterpartijen, rietvelden en kleine bosschages. Van natuur inclusieve woningbouw naar woon inclusieve natuurontwikkeling (WIN).

De eisen en wensen zijn per deelgebied verder uitgewerkt in een Programma van Eisen. De volgende stap is de maatregelen verder te concretiseren, uit te werken en de kosten te beramen. Daarna kunnen ze goed geprioriteerd worden en kan de verantwoordelijke partij verder met het uitwerken van de inrichtingsplannen.

Het is belangrijk om de natuur ruimte geven, zeker in een gebied zoals Almere Pampus waar zoveel grote opgaven (woningbouw, werkgelegenheid, en mobiliteit) samen komen. Dat snappen de partijen in Almere heel goed. Met deze opdracht hebben we weer een mooi stuk natuur veiliggesteld, niet alleen voor de otter en de ree, maar ook voor de mens

Irene