Almere Centrum Weerwater

Ambities van de stad verknoopt met kennis en kunde uit het gebied

Almere Centrum Weerwater heeft in ‘de schaalsprong van Almere’ een belangrijke positie. Rijk en gemeente spreken de voorkeur uit om de A6, ter plaatse van het Weerwater duurzaam in te passen door deze te verlagen naar maaiveldniveau zodat de mogelijkheid ontstaat om deze tegelijk of later te overkluizen. Stad en infrastructuur zijn zo met elkander verweven dat enkel integraliteit tot duurzame plannen leidt. Hiertoe wordt een gezamenlijk planproces opgestart wat moet leiden tot een ontwikkelingsstrategie die zich laat uitwerken in een ontwikkelingsplan mét inpassingsmaatregelen voor de A6.

Gemeente en Rijk hebben deze ontwikkelstrategie samen uitgevoerd. Deze verkenning is sterk gebaseerd op de Almere Principles ‘Verbind plaats en context’ en ‘Ontwerp gezonde systemen’ en richt zich op een duurzame inpassing van de A6 en een duurzame ontwikkeling van het gebied.

De centrale positie, de vrije ruimte en het groen-blauwe karakter vormen een unieke basis voor nieuwe ontwikkelingen met een betekenis voor stad, regio en land.

Ernest Pelders is als projectleider verantwoordelijk voor het opstellen van het ontwikkelingsplan Almere Centrum Weerwater. Hierin wordt de integratie van de inpassing, aanterping en overkluizing van de verbrede en verlaagde A6 met gebiedsontwikkeling uitgewerkt. Er wordt naar een optimum gezocht tussen kwaliteit, duurzaamheid en haalbaarheid. De opgave was om een plan op te stellen dat kan rekenen op maatschappelijk, politiek en markttechnische steun.

Het plan heeft geleid tot het duurzaam inpassen van de A6 en het starten met de gebiedsontwikkeling door het binnenhalen van de Floriade 2022. Almere centrum weerwater

Almere Centrum Weerwater

Opdrachtgevers: Gemeente Almere, werkmaatschappij Almere Centrum Weerwater

Locatie: Almere

Periode: 2009-2013

Impact: In nauwe samenwerking met RWS is de A6 verlaagd en biedt het verheven landshap ruimte voor stedelijke en landschappelijke programmering